

chystáme se s našimi seniory k vám na výlet je třeba se předem objednat
chobotsti@seznam.cz
(...)
Zdravím autora tohoto článku;informace jsou velmi zastaralé,bylo by dobré čas od času zkontrolovat své příspěvky,jestli
(Muzeum Větrný mlýn Rudice)
Úžasná sbírka skvostů,od obrovských až po ty nejmenší...je vidět,že ve sbírce nechali majitelé kus srdce...rozhodně dopo
(Muzeum Hodin Klášterec nad Ohř...)
už tam není žádné muzeum
(Muzeum kol Boskovštejn)
Fantastická záležitost, muzeum stojí rozhodně za návštěvu, bohaté a zajimavé sbírky, až oči přecházejí
(Hasičské muzeum Krupka)
Milá je vždy prohlídka tohoto muzea,ale i město je fajn.Kam se člověk vrací- do Lomnice nad Popelkou i okolí.
(Městské muzeum a galerie Lomni...)

Masopust (2019)
11. 2. 2014 - Akce se koná v sobotu 23. 2. 2019 v areálu Dřevěného městečka muzea od 9.00 do 16.00. Tento lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo – fašank nebo také končiny. Masopust začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. O masopustu se každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně patřily do jídelníčku tohoto období. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, každá vesnice - každý kraj byly něčím odlišné, měly svá specifika. Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi. Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za „velkého“ pláče vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si po půlnoci na rozloučenou zazpívali postní píseň a rozešli se do svých domovů. A život se opět vrátil do klidných kolejí. V sobotu 23. 2. 2019 v Dřevěném městečku od 9.00 do 16.00 se s námi můžete zúčastnit masopustních obchůzek z Valašska a ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravili mistři řeznického řemesla. Jejich um i nabídku můžete ocenit v laické anketě: "O nejlepší řeznický stánek". Zároveň je součástí programu soutěž pro odbornou porotu: 22. ročník soutěže "O nejlepší valašskou klobásku" 12. ročník soutěže "O nejlepší valašskou tlačenku" Více informací na www.vmp.cz. (Valašské muzeum v přírodě)Přiložené obrázky: